Emotie eten

Overgangsklachten

Emotie-eten is een samenspel van gedachten, gevoelens en eetgedrag. Bij het ervaren van emoties verdwijnt de eetlust. Het lichaam staat klaar om te vechten of te vluchten. Emotie-eten is daarom iets vreemds. Er wordt gegeten om emoties niet te hoeven voelen.

Veel klanten in mijn praktijk noemen zichzelf een Emotie-eter. Maar wanneer is er nu echt sprake van Emotioneel eten? Neem jij iets lekkers als je je vervelend voelt en is dat emotie-eten? Of hebben we het hier over een ander soort eetgedrag?

” Ik heb hele goede ervaringen en resultaten behaald bij Emmy. Super blij mee. Het weekmenu is prima om te doen, totaal geen honger gevoel. Ruim 75% van mijn gewichtsverlies is vet! Super blij mee. Dank je Emmy voor je fijne begeleiding.”

Kathleen van Kemenade uit Acht

” Ik ben heel erg tevreden met Emmy. Ze is erg persoonlijk en denkt goed met je mee en motiveert je ook. Ze reageert snel op appjes en is goed bereikbaar. Echt een aanrader als je op een gezonde manier wil afvallen.”

Danielle Alberts uit Eindhoven

Voorwaarde voor het met succes op lange termijn bestrijden van overgewicht en het aanpassen van je voedingspatroon is het hebben van inzicht in de van persoon tot persoon verschillende oorzaken van overeten.

Overeten kan verschillende oorzaken hebben:

=

(Te) veel eten bij gevoelens van depressie, eenzaamheid of verveling (ook wel ´Emotie-eten´ genoemd)

=

(Te) veel eten wanneer er veel en lekker eten is (ook wel ´Extern eten´ genoemd)

=

Zich te buiten gaan in een periode van afvallen wanneer honger het wint van de wil tot vermageren, of wanneer afvallen door een of andere gebeurtenis opeens onbelangrijk wordt (ook wel ´Lijngericht eten´ genoemd)

Om op de juiste manier de oorzaak van het overgewicht en het afvallen aan te pakken wordt een NVE vragenlijst afgenomen. Dit is de Nederlandse vragenlijst voor eetgedrag.

Er wordt gescoord op 33 items en vanuit deze score kan bepaald worden welk type eetgedrag bij de persoon hoort.

Aan de hand van de uitslag kunnen we samen een nog gerichter behandelplan opstellen.

Wil je hierover meer informatie? Of wil je een vragenlijst laten afnemen? Plan een adviesgesprek of neem contact met me op.

 

Voeding en overgang
Sinds mei 2023 is onze praktijk gespecialiseerd in voedings- en leefstijladviezen tijdens de overgang. Omdat ruim 60% van de vrouwen tussen de 40 en 60 jaar heeft te maken met overgangsklachten vinden wij het belangrijk om hier aandacht voor te hebben en de juiste adviezen te kunnen geven. 

Lees hier wat het anderen heeft opgeleverd.

“Na een druk leven met klassiek ballet, lesgeven zowel balletlessen als les op een basisschool liep het opeens heel anders. Ik kreeg veel klachten en bleek na een aantal jaren van zoeken een hoge hersendruk te hebben. Ik ben hier een paar keer aan geopereerd. Helaas werd de drain in mijn hoofd afgevoerd naar mijn hart en daar zijn de problemen begonnen. Ik kreeg longembolieën met als gevolg een openhart- operatie en twee jaar later ook nog een longoperatie. Ik heb hier motorische problemen aan overgehouden en kon ook niet meer sporten. Dit was niet gunstig voor mijn lichaam. Ik werd zwaar en lijnen ging niet makkelijk. Helaas kreeg ik in 2019 ook nog schildklierkanker. Mijn schildklier is verwijderd en ik moet nu Levothyroxine slikken. Hier ga je, volgens de internist, alleen maar van aankomen. Nou, dat is ook zo. Nu ben ik met Emmy in contact gekomen en zij heeft gekeken hoe mijn eetpatroon was. Het is heel fijn om met Emmy te overleggen en kijken hoe het met mij en met het eten gaat. Ze heeft een luisterend oor en zoekt snel naar oplossingen. Rustige uitleg, geen idiote diëten en ik ben nu al bijna 14 kilo afgevallen. Ik heb nog heel wat kilo’s te gaan maar zonder Emmy was ik nog steeds niet afgevallen of misschien nog wel zwaarder geworden. Ik krijg er een positief gevoel van, op naar de 15 kilo!”

C. uit Eersel

” Ik ben weer “betere eter” geworden. Ik had een reset nodig voor mijzelf in het weer bewust gezond eten. Met 3 kleine kinderen schoot dat er wel eens bij in en was hetgeen wat het dichtse bij lag en energie gaf wel even genoeg voor dat moment. Emmy heeft mij geholpen om de switch te maken naar weer gezond eten met een super lekker en goed vol te houden schema. Het was ook met 3 kleine kinderen heel praktisch. Mijn doel was niet perse om af te vallen en als dat dan zo was zou het minimaal zijn. Toch ben ik wat vet kwijtgeraakt, weer een stuk gezonder! Het werkt dus perfect.
Emmy laat jou zelf verantwoordelijk, is er als backup als dit nodig is en past eventueel in oveleg met jou het schema aan. Ik ben zeer tevreden over het 4 weken traject wat ik volgde onder de fijne begeleiding van Emmy. Ze pakt aan wat nodig is, ze luisterd goed naar wat je wilt en denkt daarin mee. Heel blij mee, dankjewel!”

Simone Roos - Janssen uit Eindhoven

Ik heb het 8 weken traject gevolgd bij Emmy. Ze kijkt echt naar jou als persoon en wat het beste bij je past qua voedingsadvies. De variatie is heel fijn. Ze heeft me veel inzichten en tips gegeven. Neemt alle tijd voor je en je kunt tussendoor altijd bij haar terecht met vragen. Ik zou haar zeer zeker aanraden!

Linda Bogaerts uit Eersel

Openingstijden

Maandag t/m zaterdag: op afspraak

Contact

De Betere Eter

Ouverture 91

5629 PS Eindhoven

06-24824874

info@betere-eter.nl

Meer informatie

Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

KVK: 74755870

BTW: NL001837178B91